ZEVEN DAGEN

 

LICHTBENDE & MESSIAEN

TOVERLANTAARNS & ORGEL

 

Een beeldconcert met projecties van Lichtbende en orgelmuziek van Messiaen.

 


Lichtbende laat een eigenzinnig scheppingsverhaal zien. Een spannend samenspel van projecties met muziek van Messiaen. Tien oude toverlantaarns projecteren op een doek van 20 bij 4 meter magische beelden die je meenemen naar het ontstaan van de mensheid.
Elk muziekstuk symboliseert één dag uit de “zeven dagen durende” schepping. Elke dag wordt een andere techniek gebruikt om het verhaal te verbeelden; van de Japanse Utsushi-e tot de Turkse Ebru techniek, van mechanisch aangedreven beelden in toverlantaarns tot handmatig bespeelde diaprojectoren. De beelden zijn met een ontwapenende ontdekkingslust gemaakt uit alledaagse materialen zoals knopen, kralen, dopjes en plastics. Het publiek ziet hoe de spelers tussen de indrukwekkende opstelling van projectoren en mechanieken de projecties ter plekke maken.

 

ZEVEN DAGEN is gemaakt in opdracht van het ORGELPARK Amsterdam en daar voor het eerst uitgevoerd in 2015 op 28 februari. In 2016 is de voorstelling daar nogmaals uitgevoerd op 29 en 30 januari.

 

ZEVENxDAGENx

1e dag - Heelal - Uit Livre Du Saint Sacrement: La Manne Et Le Pain De Vie

2e dag - Aarde - Uit Livre Du Saint Sacrement: Prière Après La Communion

3e dag - Water - Uit La Nativité Du Seigneur: Les Bergers 

4e dag - Planten - Uit Messe De La Pentecôte: Entrée (Les Langues De Feu)

5e dag - Insecten - Uit La Nativité Du Seigneur: Les Anges

6e dag - Vogels - Uit Livre Du Saint Sacrement: La Joie De La Grâce

7e dag - Mens - Uit La Nativité Du Seigneur: Dieu Parmi Nous

 

 

UITVOERENDEN:

Orgel: Gerrie Meijers.

Projecties: Rob Logister & Marie Raemakers.

 

 

PRODUCTIE ZEVEN DAGEN 2015:

Productie: Lichtbende

Eindregie: Jeannette van Steen.

 

 

Gerrie Meijers is organist en pianist; zij studeerde met onderscheiding af aan het Stedelijk Conservatorium te Arnhem en won prijzen op internationale concoursen in Toulouse en Nijmegen. Gerrie Meijers concerteert in binnen- en buitenland. Ze is gespecialiseerd in het begeleiden van vocalisten en werkt regelmatig mee aan bijzondere opera-, theater-, dans- en filmprojecten. Ze speelde tijdens het openingsconcert van het Internationaal Orgelfestival Haarlem in 2012 de première van het Fukushima requiem van Zsigmond Szathmáry. Gerrie Meijers is organist van de Remonstrantse Kerk te Haarlem en pianist/corepetitor bij een groot aantal koren.

 

Olivier Messiaen is zonder twijfel een van de meest religieuze componisten van de 20ste eeuw. Dat gegeven maakt zijn muziek onmiddellijk herkenbaar, temeer daar hij er een eigen idioom voor ontwikkelde, gebaseerd op zelf geconstrueerde toonladders, een beheerste manier van ritme-ontregeling, het refereren aan vogelzang in zijn composities en het toepassen van nieuwe instrumenten. Hij was decennialang organist van de Parijse Ste-Trinité.

 

 

...

p

ZEVEN DAGEN  2015

TECHNISCHE LIJST


RECENSIES

Een uitgebreid interview met Lichtbende in het magazine van het Orgelpark. 
TIMBRES 17 2015


 ZEVEN DAGEN is mede mogelijk gemaakt door: